Meer ruimte voor jezelf en daardoor rust en zelfvertrouwen

  Dankbaarheid en optimisme

  Janus

  Goede voornemens, dankbaarheid en optimisme.

  De geschiedenis van de goede voornemens gaat terug tot de Romeinen. Zij noemden de eerste maand van het jaar (januari) naar Janus, de god van het einde en het begin, van het sluiten en het openen. Janus werd altijd afgebeeld met twee hoofden. Eén hoofd kijkt terug, het andere hoofd kijkt vooruit. Janus werd het symbool van goede voornemens en veel Romeinen gaven elkaar geschenken bij het begin van het nieuwe jaar.

  Janusmomenten

  Nu aan het einde van het jaar 2017 heb ik mijn eigen ´Janusmomenten´. Dat zijn soms diepe gedachten, als ik denk aan de zin en de richting van mijn leven en dat van mijn gezin. En op andere momenten sta ik stil bij iets moois wat ik dit jaar heb gekregen of ben ik dankbaar voor het goede dat mijzelf of mijn naasten is overkomen.

  Dankbaarheid

  De Kerst is voor mij bij uitstek het feest om die dankbaarheid vorm te geven. Ergens dankbaar voor zijn, kan niet zonder dat je bij die dankbaarheid stilstaat en er aandacht aan geeft. In stilte tijdens een wandeling, in gedachten bij het kijken naar de vogeltjes in de tuin, op papier zoals bij het schrijven van dit stukje, tijdens een gebed in de kerk, of in gesprek met familie en vrienden.

  Persoonlijk terugblikkend heb ik met mijn eigen praktijk dit jaar aanmerkelijk meer ‘gekregen’, in plaats van ‘verdiend’. In dat opzicht voel ik me wat kleiner en bescheidener. Er zijn heel waardevolle geschenken voor in de plaats gekomen: het diep persoonlijk vertrouwen dat ik heb mogen ervaren en de nieuwe verbindingen die ik heb zien ontstaan en waarin ik ben opgenomen.

  Oud en nieuw

  Bij oud en nieuw sta ik stil bij de dingen die ik nog zou willen bereiken of meemaken. Optimisme staat dan bij mij centraal. Dingen bedenken waar ik energie van krijg, en waarvan ik vind dat ze de moeite zijn om me voor in te zetten.

  Prettig klein en hanteerbaar

  Dat is voor mij geen hoogdravend item op een bucketlist, maar eerder iets dat prettig klein en hanteerbaar is. Voor mij is dat een voorwaarde voor een succesvol voornemen. Niet iedereen hoeft een persoonlijke missie of passie te hebben in het leven. Wat is er mis mee als iemand gewoon zijn of haar best doet een goede collega te wezen en de kinderen een goed thuis te bieden?

  Gelukkig?

  Via een ´persoonlijk ontwikkelingsplan´ op ons werk, op de televisie en in de sociale media worden we er al continue aan herinnerd dat we doelgericht en actief moeten zijn, dingen doen die ‘betekenis hebben’, en dat liefst ook nog eens ‘met passie’.

  Een heel populair levensideaal. Maar het maakt mensen niet echt gelukkig. Overal zie ik mensen die ´ontzettend goed bezig zijn´ en toch vaak onbewust druk zijn zichzelf helemaal kwijt te raken.

  Het plezier van onopvallend zijn

  Voor het jaar 2018 spreek ik daarom de wens uit, dat jullie heel vaak kunnen genieten van de helende kracht van de stilte, het plezier van onopvallend zijn en de zaligheid van het niets-doen.

  En degenen die dat toch onvoldoende lukt, gun ik een hele fijne vakantie, waarin deze aspecten een belangrijke plaats in moeten nemen.

  Het maken van een vakantieplanning is het goede voornemen dat mij de minste moeite kost in de maand december. Nu ik erover nadenk: De tempel van Janus in Rome zou een hele geschikte bestemming zijn!

  Workshops

  Wil jij op de hoogte gehouden worden van mijn activiteiten? Meld je dan aan voor mijn mailinglist. Regelmatig verstuur ik een nieuwsbrief vol met nieuws over de workshops en andere interessante activiteiten.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Contact & adresgegevens

  met Ziel & Zaligheid

  Meggy Timmer-Oostdijck
  Kluinweideweg 17
  8171 PS VAASSEN

  Stel je vraag


  Privacy verklaring

  Lees mijn blog